Applicaties op mobiel

De naam “app” is een afkorting voor mobiele applicatie. Een app is een klein programma dat draait op een smartphone of tablet, zoals de iPhone en de iPad. Met een app kun je eenvoudig extra functies toevoegen aan je mobiele apparaat. Waar een mobiele telefoon in eerste instantie vooral bedoeld was om mee te bellen en sms’en, zijn smartphones en tablets met behulp van applicaties uit te breiden tot multifunctionele communicatieapparatuur.

Communicatie en Infotainment

Zo maken apps het mogelijk om altijd en overal (gratis) berichten of mail te versturen en blinken ze uit op het gebied van infotainment. Je bent snel en eenvoudig op de hoogte van de laatste informatie die voor jou belangrijk is, zoals nieuws, social media updates, weer, verkeer en sport. Met het brede assortiment aan spelletjes, muziek, foto´s, videofilmpjes, boeken en andere vermakelijke applicaties op je smartphone of tablet hoef je je daarnaast geen moment meer te vervelen.

Populaire programmaatjes

Apps hebben hun bekendheid verworven op de iPhone, waarvoor nu al een gigantisch aantal mobiele applicaties beschikbaar is en dit aanbod is nog altijd sterk groeiende. Andere softwarebedrijven zijn niet blind voor het succes van Apple en liften maar al te graag mee op de populariteit van apps. Voor zeer uiteenlopende toepassingen zijn inmiddels apps voorhanden, zowel op het besturingssysteem iOS van Apple (iPhone en iPad), als op de besturingssystemen van de concurrentie. De belangrijkste tegenstrevers zijn:

  • Android van Google (o.a. beschikbaar voor Samsung Galaxy en HTC smartphones);
  • BlackBerryOS (zakelijke BlackBerry telefoons);
  • Symbian (verouderd mobiel besturingssysteem voor toestellen van o.a. Nokia, SonyEricsson en Samsung);
  • Windows Phone 7 (Microsoft werkt sinds kort nadrukkelijk samen met Nokia).

Oneindig veel toepassingen

Er zijn apps te vinden waarmee je op de hoogte blijft van het laatste nieuws, waarmee je gratis berichten kunt sturen naar vrienden, waarmee je onderweg een leuk spelletje kunt spelen, waarmee je makkelijker kunt navigeren, waarmee je overal kunt mailen en waarmee je de bladzijden van een digitaal boek met een vingertik kunt omslaan. Dit zijn slechts een aantal algemene functionaliteiten van de nieuwste generatie mobiele apparaten. De menselijke creativiteit zorgt voor oneindig veel mogelijkheden van mobiele apps. App-ontwikkelaars verleggen telkens de grens en introduceren dagelijks honderden nieuwe applicaties. Het aanbod en de verscheidenheid aan toepassingsmogelijkheden is het voorstellingsvermogen van een normaal mens inmiddels ruimschoots gepasseerd.

Volgende pagina: Wat kunnen apps allemaal?